KoMuNiTi GeMPaKZ: Satu Komuniti Satu Hati
Jom Register di KoMuNiTi GeMPaKZ ^_^
Borak-borak sambil berkongsi informasi.


> LAMAN PERKONGSIAN INFORMASI <
 
HomeRegisterLog in
Selamat Datang ke gempakZ. Mari join sembang-sembang disini

Share | 
 

 Elemen moden, selesa

Go down 
AuthorMessage
mizie

avatar

Posts : 32
DUIT gempakZ : 68
REPUTASI : 0
Join date : 2010-05-28

PostSubject: Elemen moden, selesa   Mon May 31, 2010 9:05 pm

SIFAT gemar bersederhana menjadi kayu pengukur Tujeri Shah Abdul Razak menentukan gaya penataan kediaman. Menyukai suasana lapang, kemas dan tenteram, konsep minimalis dan moden kontemporari menjadi inspirasi kala menghias.


Adunan gaya minimalis dan moden kontemporari mengindahkan ruang tamu.
Sejajar tema, himpunan warna alam seperti coklat kayu, pastel atau warna lembut dan kelabu mendominasi pilihan cat dinding, perabot, kemasan dan perhiasan. Bagaimanapun, untuk saling melengkapi dan menghindar jemu, warna merah dramatik disisipkan di beberapa tempat dan sudut.

“Saya dan isteri penggemar warna redup, sepakat menggunakan warna itu sebagai warna utama kediaman. Coklat dijadikan warna kerana mewujudkan kesan luas, mewakili selera moden selain boleh disesuaikan dengan sebarang kelengkapan dan kemasan,” katanya disokong isteri, Monazida Eza Ahmad Hasmi.

Tujeri yang menduduki rumah teres dua tingkat di Seksyen 7, Shah Alam, Selangor sejak empat tahun lalu, berkata warna berkenaan juga membuatkannya berasa dekat dengan alam, mencetuskan suasana nyaman selain menjadikan fikiran lebih tenteram sebaik melangkah ke dalam rumah.

Sementara, sisipan warna merah, selain mencipta daya tarikan kontra, juga berupaya membangkitkan semangat setiap kali berada di rumah.
Ruang makan.

“Permaidani, kusyen hiasan dan motif lukisan menggunakan skim ini mengutarakan gaya segar, merangsang minda dan memulihkan tenaga,” katanya.

Tujeri berpendapat, pilihan pencahayaan yang tepat membantu menghidupkan gaya minimalis. Justeru, sebelum membeli lampu, dia menetapkan terlebih dulu tempat dan sudut sesuai untuknya.

“Lampu dipasang merujuk keperluan ruang. Misalnya, tempat yang memerlukan lebih pencahayaan seperti ruang makan, elok diterangi lampu bercahaya putih, manakala ruang tamu, sudut santai dan bilik tidur secocok dengan lampu malap yang dilihat mesra dan romantik,” katanya.


Ruang makan.

Jelas, Tujeri mempunyai penilaian sendiri dan terperinci ketika memilih lampu. Selain menetapkan lampu berkenaan harus bercahaya tidak terlalu terang atau kelam, tiga syarat lain ialah bervoltan rendah, rekaan menepati fungsi ruang, di samping ukuran merujuk luas bilik.
Ruang dapur tampil kemas dengan kabinet reka bentuk memanjang.

Lampu voltan rendah, katanya membantu dari segi menjimatkan kos elektrik, pilihan struktur serta reka bentuk menjanjikan estetika gaya, manakala saiz lampu yang tepat mengelakkan ruang nampak celaru.

“Ini tidak bermakna saya cerewet memilih lampu tetapi ketelitian perlu demi menjayakan konsep minimalis yang ditonjolkan,” katanya.

Oleh kerana perancangan telitinya itu, ruang makan tampil berseri meskipun sekadar menonjolkan elemen dekorasi tiga lukisan cat minyak dan tiang kayu selaku sempadan ruang.

“Hakikatnya, lampu gantung silinder itu yang menghidupkan ruang makan. Demikian juga dengan lampu berdiri terendak kertas di ruang santai berdepan pintu masuk dan lampu meja berkaki bulat di ruang tamu,” ujarnya.

Selain pencahayaan, gaya penataan disempurnakan lagi menerusi pilihan ringkas hiasan dinding. Sedondon kemasan dan kelengkapan, perhiasan dinding dihadkan hanya kepada lukisan bertema abstrak.

Menolak motif lukisan flora dan realisme, corak abstrak baginya pilihan berbaloi kerana lebih artistik dan mengungkap gaya tersendiri di ruang kediaman.

INFO: Kediaman Tujeri

# Pelan lantai memanjang ruang dapur disukai pemilik rumah kerana memudahkan urusan memilih reka bentuk kabinet. Granit dipilih sebagai kemasan permukaan meja kerana berciri tahan lasak dan kalis calar.

# Sebelum dicat coklat sepenuhnya, dua tahun lalu dinding menonjolkan warna coklat gelap dan jingga pinang masak. Warna itu bagaimanapun dianggap Tujeri sekadar eksperimen dalam mencari tona paling tepat dan sesuai.

# Gaya penataan disempurnakan secara berperingkat mengikut kepentingan ruang. Hiasan di ruang tamu dipenuhkan terlebih dulu disusuli ruang makan, bilik tidur dan berakhir dengan ruang dapur.


Ruang dapur tampil kemas dengan kabinet reka bentuk memanjang.
Back to top Go down
m_iza

avatar

Posts : 7
DUIT gempakZ : 2439
REPUTASI : 0
Join date : 2010-07-15
Age : 36
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Elemen moden, selesa   Thu Jul 15, 2010 5:22 pm

menariknyer... Shocked
Back to top Go down
Tomato man

avatar

Posts : 267
DUIT gempakZ : 727
REPUTASI : 1
Join date : 2010-05-25

PostSubject: Re: Elemen moden, selesa   Thu Jul 15, 2010 5:24 pm

kalaulah rumah tomat secanteq ni kan best... hye miza.. welcome2 ke forum baru.. haha..
Back to top Go down
Sponsored content
PostSubject: Re: Elemen moden, selesa   

Back to top Go down
 
Elemen moden, selesa
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
KoMuNiTi GeMPaKZ: Satu Komuniti Satu Hati :: FORUM ARCHIEVED :: RUANGAN HOBI :: FESYEN, KECANTIKAN & KESENIAN-
Jump to: