KoMuNiTi GeMPaKZ: Satu Komuniti Satu Hati
Jom Register di KoMuNiTi GeMPaKZ ^_^
Borak-borak sambil berkongsi informasi.


> LAMAN PERKONGSIAN INFORMASI <
 
HomeRegisterLog in
Selamat Datang ke gempakZ. Mari join sembang-sembang disini

Share | 
 

 Krishnan dan Kuok Terkaya di Malaysia

Go down 
AuthorMessage
emy_butterfly

emy_butterfly

Posts : 55
DUIT gempakZ : 127
REPUTASI : 0
Join date : 2010-06-18

PostSubject: Krishnan dan Kuok Terkaya di Malaysia   Tue Jun 29, 2010 12:17 pm


Ananda Krisnan

Dalam senarai terbaru jutawan paling kaya yang dihasilkan oleh majalah Forbes, Ananda Krishnan dan Robert Kuok adalah 2 rakyat Malaysia yang paling kaya di negara ini. Kedua dua mereka terikat pada tangga ke-62 di dunia dengan kekayaan yang dianggarkan kira kira US7 billion (lebih RM20 billion).

Pada tahun 2008, iaitu tahun yang sebelumnya, Robert Kuok telah dinobatkan sebagai manusia terkaya di negara ini dan Ananda Krishnan mengekori rapat di belakangnya. Pada tahun ini, kedua duanya seri. Sama kaya.

Robert Kuok terkenal dengan hasil kekayaan menerusi perniagaan gula. Setelah bisnes gulanya memberikan pulangan yang lumayan, Kuok mula melibatkan diri dalam pelbagai lagi bidang perniagaan termasuklah perhotelan, pembalakan, kuari, logistik dan pengangkutan. Kuok juga memiliki rangkaian hotel terkemuka Shangri-La.

Ananda Krishnan juga mempunyai nama kukuh dalam pelbagai bidang perniagaan termasuklah telekomunikasi, kejuruteraan, perfileman dan sebagainya.

6 lagi rakyat Malaysia yang disenaraikan oleh Forbes sebagai billionaire adalah Lee Shin Cheng (IOI Group), Teh Hong Piow (Public Bank), Quek Leng Chan (Hong Leong) dan Yeoh Tiong Lay (YTL Group). Manakala beberapa nama lain dilihat tersingkir dari senarai, terutamanya Syed Mokhtar al-Bukhary, Vincent Tan dan ahli keluarga Lim Goh Tong, yang meninggal dunia beberapa tahun lepas.
Back to top Go down
 
Krishnan dan Kuok Terkaya di Malaysia
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Carrier opportunities for CS in Malaysia
» Greetings from Malaysia

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
KoMuNiTi GeMPaKZ: Satu Komuniti Satu Hati :: FORUM ARCHIEVED :: PERBINCANGAN SERIUS :: EKONOMI & KERJAYA-
Jump to: